My friend wanted to borrow some amount of money just now. My maxis number expired, so i had to call Maybank's customer service to obtain a TAC number.

They scrutinized me, as if i was an ISA detainee. Tight security? I'd rather call it a nuisance.

"Selamat malam, boleh saya bantu cik?" . Such a sweet voice, i wished her face was equally attractive. The voice of a girl who had just sat for her SPM.

An equally attractive, melodic and manly voice replied :-

"Saya Encik Afiq, membuat panggilan dari Russia. Nombor Maxis saya mati, boleh tak tukar nombor telefon supaya saya boleh dapatkan nombor TAC."

"Tak boleh Encik. Encik hanya boleh tukar nombor telefon di ATM. Tapi Encik boleh request TAC number melalui panggilan ini."

"Ok. Bagi saya nombor TAC." Rudeness in motion.

"Saya perlukan butiran dari Encik."

"Tadahal."

"Bagi nombor kad encik."

"1234-5678-9101-1123"

"Nombor IC encik."

"8690-8438-8398."

"Saya perlukan alamat encik."

The imaginary line comes across my mind.

["Boleh saya tanya cik ni single lagi ke. Boleh bagi nombor telefon? Boleh gayut lama sikit. Saya dah bosan dengan soalan2 cik ni."]

"2282, Taman Mutiara, Jalan Sultanah, 05350 Alor SETAR, [ya dah tambah E balik, dulu Alor Star] Kedah Darul Aman."

"Sila tunggu sebentar."

*A blurry ad plays in the background, something about saving money while buying petrol*

"Encik ada guna credit kad maybank?" The same angelic voice reappeared through the phone.

"Tidak. Saya tak guna."

"Boleh saya tahu di mana awak buka akaun awak?"

["Kat kedai runcit belakang rumah cik la."]. Patience is a virtue.

"Di Shah Alam, seksyen 18 ke, 17 entah. Saya kurang ingat."

"Sila tunggu sebentar." She-devil. How long do i have to wait?

*An ad again plays in the background*

An ugly, inferiorly manly voice comes through the phone.

"Selamat malam boleh saya tahu siapa saya bercakap dengan."

"Encik Afiq."

"Ya encik Afiq, saya perlukan beberapa lagi pengesahan. Apakah nombor telefon awak sekarang?"

"Saya call guna skype."

"Boleh saya tahu area code untuk Russia?"

"+7."

"Ape??"

"Tambah tujuh [T-A-M-B-A-H T-U-J-U-H]."

"Ok boleh saya tahu masa di Russia sekarang."

The imaginary punchline would be something like this.

["ini masa study saya, takpon masa makan."]

"Sekarang pukul 6 ptg di Russia."

"Baiklah ini nombor TAC Encik. 769-098. Nombor ini valid untuk 2 jam, tetapi sistem kami akan tutup dalam masa sejam lagi. Jadi gunakanlah secepat mungkin."

"Maksud Encik transaction boleh dijalankan sehingga pukul 12 tengah malam waktu Malaysia ke?"

"Tak, saya maksudkan nombor ini boleh digunakan dalam masa sejam dari sekarang."

"Ok.Trima Kasih. Selamat Malam."

I've officially been Maybanked.

8 comments:

Kamal said...

it kinda sucks when the online bank service is just till 12 midnite local time. ive been in your shoes before. at least u managed to go through. i just gave up. =p

well, imho maybank is better than other banks when it comes to electronic cash a.k.a bayar guna kad bank, yeah, pakai kad atm, then the value is deducted from ur account. but not all shopping malls still use this method.

semua nak pakai cash. and bringing cash along is dangerous. gosh, i wished that shopping in malaysia was as easy like here in germany.
well, that's another story of course. hehe.

13 said...

haha..aku penah kena..sekali orang tu cakap bi,sekali bm..last2 dia kata dia akan call balik..aku punya tak sabar aku call lagi sekali,cari mana orang yang bercakap ngan aku tadi tu (dalam otak aku orang sama je buat keje ni,tapi rupanya meleset,haha)

skang dah daftar kat hp..eh, dalam tempoh bape lama celcom luput kalau tak topup a?heh!

QifA said...

Germany=shopping destination?haha..wish i cud buy those retro adidas stuff over there.

Ye matpi, mmmg diorang ni pening2 sket..ye ramai actually jaga phone2 kat situ..ramai operator..hehe..celcom?xtaula ..cek website celcom tgk

Rush said...

Pergh...rajin gila ingat satu2 n type satu2 conversation hg dengan akak operator..rajin2...syabas..haha..apa cer wei..bila nak mai UK? Anfield dok tunggu hg ja tu!

QifA said...

Rush ni pakdan ka?haha..Anfield?Tggu tahun depan la hang dah kerja hang boleh belanja aku kat UK..hehe

nge said...

sbb kenape org tu tny byk adalah utk keselamatan akaun pengguna2 die gak.
cube pk positif.

jgn nk kondem die je.
sian akak tu.sian maybank.
akak tu pon bkn ske sgt nk borak lame2.
klo pape jd.maybe die akan kene tuduh lak xwat keje btol2.
tu sume prosedur.

tp yg servis online smp 12tgh mlm tu...mmg menyakitkan.
aku da rase mase kt italy.

smp2 epot.msia kol 12tgh mlm lebih.
cash euro xde.
maybank kad xleh pkai.

mujur ade sket2 duet rubel n ade money changer yg nk tuka duet rubel.
dpt la bli tket ke bandar.
klo tidak bermalam di epot.

QifA said...

owh..aku takla marah sgt nge, cuma lawak sket pengalaman..hehe..

Miss jane said...

成人論壇,080聊天室,080苗栗人,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人電影,成人遊戲,成人文學,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,正妹牆

top